Obezite Hastalarında Beslenme

Obezite Hastalarında Beslenme

Obezite Nedir?

Obezite Hastalarında Beslenme, Obezite bireyin ihtiyacından fazla beslenmesi ile ortaya çıkan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Obezite halk arasında ne kadar hastalık gibi görünmese de aslında çoğu hastalığın oluşmasında etkin bir rol oynar. Fazla kalori alımı ile vücutta gereğinden fazla yağ kütlesi oluşur. Oluşan bu yağ kütlesi vücuttaki sistemlerimize etki ederek içerideki dengenin bozulmasına yol açar. Eğer obezitenin ilerlemesine engel olmak adına hiçbir adım atılmazsa, çözümü olmayan diyabet ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara yol açabilir.

Dünya genelinin ortak sorunu olan obezite biraz çaba ve azimle kolayca tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Önemli olan obezitenin yanında birçok hastalık baş göstermeden bu sorunu düzeltmektir. Eğer ki bir birey obeziteyi yenebilirse yaşam kalitesi üzerinde oldukça büyük bir adım atmış olur. Obezite esnasında oluşan yürüme problemleri, nefessiz kalma, uyku sorunları, çeşitli kanser tipleri gibi risklerin de önüne geçmiş olur.

Obezitenin Tanısı Nasıl Olur?

Obezitenin tanısında başvurulacak birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden en basiti bireyin beden kitle indeksinin değerlendirilmesi ile olur. Vücut ağırlığınızı boyunuzun karesine bölerek bulduğunuz beden kitle indeksinizi sınıflandırma tablosuna bakarak değerlendirebilirsiniz. Örneğin beden kitle indeksiniz 18.5 ve altında çıktıysa zayıf kategorisindesiniz. Fakat 30-40 arasında ise obez kategorisinde olduğunuzu söyleyebiliriz. Siz değerli okuyucular bu konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan hesaplamalar kısmında beden kitle indeksinizi bulmak adına aşamaları takip edip kilonuzun hangi sınıfa girdiğini kolayca bulabilirsiniz.

Obezitenin Oluşmasında Başlıca Risk Faktörleri Nelerdir?

Bazı durumlar obezitenin oluşmasında oldukça etkili olabilir.  Peki bu durumlar nelerdir;

  • Karbonhidratlı besinlerin (ekmek,makarna vb.) ve yağlı besinlerin fazla tüketimi,
  • Gün içinde öğün atlama ve hızlı yeme,
  • Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyet programı uygulama,
  • Yetersiz fiziksel aktivite yapma,
  • Fast food tipi beslenme ve az su içme,
  • Kullanılan bazı ilaçlar,
  • Sık aralıklarla doğum yapma gibi birçok faktör obezitenin oluşmasına neden olabilir.

Obez Hastalarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Obezitesi olan bireylerin beslenmesinde ki temel amaç vücut ağırlığını istenilen düzeye ulaştırmaktır. İstenilen vücut ağırlığına gelindiğinde ise amaç tekrar bir kilo artışını engellemek olur. Bunun için obez bir hasta zayıflama programına girdiğinde sadece zayıflanmaya odaklanmamalı aynı zamanda doğru beslenme alışkanlığını hayatına ömür boyu kazandırabilmelidir. Aksi takdirde diyetini istediği kiloya geldiğinde bırakır ve çok daha hızlı bir şekilde kilolarını geri alır. O açıdan doğru beslenmeyi davranış ve alışkanlık haline getirmek bu gibi sorunların önüne geçer.

Genel olarak halk arasında diyet kelimesi oldukça yanlış anlaşılır. Diyet denildiğinde insanlar aç kalacağını ve lezzetten uzak olan besinleri tüketeceğini düşünür. O sebepten pazartesi günü başlanan diyete genelde salı günü devam edilmez. Oysa bu davranış oldukça yanlıştır. Diyet demek az yemek demek değildir. Gerçekte olması gereken bir diyet günde 4-5 öğün az az sık sık yemekten geçer. Bu diyette yemekten kastımız herkes için aynı olmasa da yine halk arasında diyet denilince akla yulaf, avakado gibi besinler gelir. Diyette bunları tüketmek bir zorunluluk değildir. Yeşil fasulye ve makarna yiyerek de kilo verebilirsiniz burada önemli olan dengeyi ve doğru miktarı sağlayabilmektir.

Zayıflama Diyetlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zayıflama diyetleri yapılırken bilinmesi gereken bazı temel kurallar vardır. Bu kurallar;

  • Posa(lif) miktarı yüksek besinlerin diyette alımına özen gösterilmelidir. Çünkü posalı besinler sindirimi ve boşaltımı yavaşlatarak tokluk hissini uzatır. Alınan posa kaynaklarının da doğal olması önerilir. Örneğin sebzeler, meyveler, kepek ilaveli ürünler vb.
  • Günde 2-3 litre sıvı tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü alınan sıvı tokluk hissi oluşturur ve kabızlığın önlenmesini sağlar.
  • Obez bireyin tansiyonu veya ödemi varsa zayıflama diyetinde tuz kısıtlanmasına da özen gösterilmelidir.
  • Sık aralıklarla beslenmeye dikkat edilmelidir çünkü az az sık sık beslenme fazla yemek yemenin önüne geçer.
  • Zayıflama diyetlerinin enerjileri az olduğundan vitamin ve mineral yetersizliği görülmemesine dikkat edilmelidir.
  • Karbonhidrat kaynağının diyetten tamamen çıkarılması oldukça yanlıştır. Unutmayın ki vücudumuzun enerji kaynağı karbonhidrattır ve ona her zaman ihtiyacımız vardır. Bu konuda karbonhidrat kaynaklarını çıkarmak yerine düşük glisemik indeksli, kaliteli kaynaklarına yönelebiliriz.

Obezite Hastalarında Beslenme

Obez hastalarda beslenme denildiğinde birçok farklı diyet türüyle karşılaşabilirsiniz.  Fakat herkese ve her diyete güvenmemeyi öğrenmelisiniz. Piyasada bulunan popüler diyetlerin birçoğu hatalı programlardır. Hızlı kilo vermek hiçbir zaman doğru bir davranış olmamıştır. Sağlığınız her şeyden önde gelir o nedenle beslenmenizi basite almayın işi ehlinden öğrenmeye gayret edin. Sağlıcakla kalın.

Obezite Hastalarında Beslenme

Sıkça Sorulan Sorular

Obez olduğumuzu nasıl anlarız?

Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, 30’un üzerinde ise obezite grubuna dahil olduğunuzun anlamına gelir.

Tokluk hissi veren besinler nelerdir?

Posalı besinler sindirimi ve boşaltımı yavaşlatarak tokluk hissini uzatır. Gün içinde alınan bol sıvı tüketimi tokluk hissi oluşturur. Bunların yanı sıra protein kaynakları; yumurta,tavuk vb. besinler tokluk hissini uzatır.

Ekmek yemesem kilo verir miyim?

Ekmek karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidrat kaynağının diyetten tamamen çıkarılması oldukça yanlıştır. Unutmayın ki vücudumuzun enerji kaynağı karbonhidrattır ve ona her zaman ihtiyacımız vardır. Bunun yerine ekmek tercihlerini değiştirmelisiniz. Örneğin kepekli, tam tahıllı veya tam buğdaylı ekmekleri tercih etmelisiniz.

Hızlı kilo verme yolları nelerdir?

Öncelikle çok hızlı kilo vermek bedeniniz açısından zararlıdır. Bunun yerine dengeli ve düzenli bir diyet uygulamak zaten istediğiniz kilolara gelmenizi sağlayacaktır.

1 ayda kaç kilo verebilirim?

Bir ayda 4 ile 6 kg vermek sağlıklıdır. Bu durum kişinin metabolizmasına göre değişebilir.

Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.

Diğer Yazılar