Kabızda Beslenme

Kabızlık Nedir?

Kabızda Beslenme, Tıp dilinde konstipasyon diye nitelendirdiğimiz kabızlık, herkesinde bildiği gibi dışkının sert,  kuru olması ve dışkılamada zorlanma ile karakterize bir durumdur. Kullanılan ilaçlar ya da beslenmenin yanlış uygulanması ile kalın bağırsakta ki hareket sıklığının normalden daha az olması ile kabızlık oluşur. Yetişkinlerde haftada 3 kez ile günde 3 kez arası dışkılama olması normal kabul edilir. Fakat bu sayı haftada 2 veya daha az olursa bu durumda kabızlık olduğunu söyleyebiliriz.

Kabızlık genel olarak şişman bireylerde daha sık görülür bunun en büyük nedeni ise bu bireylerin az posalı ürünler tüketmesinden kaynaklanır. Genel olarak kabızlık sorununun hitap ettiği bir yaş grubu yoktur. Her yaşta görülebilir ama yaş arttıkça kabızlık görülme oranının arttığını ve aynı zamanda kadınlarda görülme oranının erkeklere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirtebiliriz.

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

Kabızlığın en belirgin olan belirtisi herkesçe bilinen dışkılamada zorlanmadır. Bu belirtinin yanında aslında başka belirtilerde görülebilir. Bunlar;

  • Baş ağrısı
  • Sinirlilik
  • Ağız kokusu
  • Hazımsızlık
  • Karında gerginlik
  • Şişkinlik
  • Paslı dil

Kabızlıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır? Kabızda Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Kabızlık görülmesinin nedenlerini hareketsizlik, kronik laksatif kullanımı, ilaçlar, bazı hastalıklar, düşük gelir ve düşük eğitim düzeyi oluşturabileceği gibi bunların yanında en büyük nedenleri beslenmeden kaynaklanır. Gün içinde tüketilen besinler az posalı olursa, sıvı alımı oldukça yetersizse, düşük enerji alımı varsa kabızlık oluşabilir. O halde kabızlıkta beslenme açısından neler yapabiliriz dediğinizde sizler için birkaç önerimiz olacak;

  • Bunlardan ilki beslenmenizde posa miktarını arttırmaktır. Yetişkin bir kadının günde 25 gram, erkeğin ise günde 38 gram posayı beslenmesine eklemesi gerekir. Posa dışkının miktarını ve sıklığını aynı zamanda dışkının kolondan daha yumuşak geçişini ve hızını arttırır. Bu nedenle kabızlık durumunda oldukça önemlidir. Beslenmemize posayı nasıl ekleriz diyorsanız eğer tam tahıllı besinleri, sebzeleri ve meyveleri aynı zamanda kurubaklagilleri günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz.
  • Günde en az 2 litre sıvı tüketimi kabızlık sorununun çözülmesinde büyük önem taşır. Çünkü sıvı tüketimi dışkılamayı düzenli hale getirir.
  • Beslenmenin yanında kabızlıkta işe yarayan önemli diğer faktörlerden ilki düzenli egzersizdir. Bunların yanında yemekler düzenli saatlerde yenmeli, iyi çiğnenmeli, dışkı geldiğinde geciktirilmemeli, dışkılama yaparken acele edilmemeli ve son olarak çevresel stres faktörlerini elimizden geldiğince azaltmalıyız.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kabızlığı en hızlı hangi besinler geçirir?

Kırmızı erik, kayısı, üzüm, incir, kavun, karpuz gibi meyvelerin bağırsağı çalıştırıcı etkisi vardır. Bunların meyve halleri ya da kompostolarının tüketilmesi kabızlığa yardımcı olur.

İnatçı kabızlığa ne iyi gelir?

Ağızdan zeytinyağı verilebilir. Bunun yanında sıkça egzersiz ve yürüyüş önerilir.

Ilık su kabızlığa iyi gelir mi?

Evet sabahları aç karına alınan ılık su bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.

Kuru fasulye, nohut kabızken yenilebilir mi?

Evet bu tür besinler posa içeriği nedeniyle kabızlığa iyi gelir. Ancak yediğinizde şişkinlik yapar ve rahatsız ederse tüketmeyebilirsiniz.

Bitki çayları kabızlığı geçirir mi?

Kesin bir cevabı yoktur. Fakat bitki çaylarını aşırı derece tüketmediğiniz takdirde zararı da olmaz. Deneyebilirsiniz.

 

Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.

Diğer Yazılar