Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri

Çocukluk Çağında Beslenme Özellikleri Nelerdir?

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri, Çocukluk çağı 18 yaşına kadar süren uzun bir dönemdir. Bu uzun dönemi oyun çağı, okul öncesi çağ, okul çağı ve ergenlik çağı diye ayırabiliriz. Saydığımız bu dönemlerin hepsinin kendine özgü bir özelliği olduğu için çocuğun beslenmesi üzerinde oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin okul öncesi dönemde yani 3 ile 6 yaş aralığında çocuklar taklit etme dönemine girer. Yani anne babasının veya akrabalarının yaptığı her hareketi taklit edebilirler. Aynı şekilde okul çağına gelindiğinde de yaşıtlarından gördüklerine özenebilirler. O nedenle bu dönemler beslenme alışkanlığını şekillendirdiği için oldukça önemlidir.

Ebeveynler Çocuğa Nasıl Yaklaşmalıdır?

Peki ebeveynler bu dönemde çocuğa nasıl yaklaşmalıdır sorusunu sizler için cevaplayacak olursak;

  • İlk olarak anne ve baba arasında bir uyum olmalıdır. Örneğin anne çocuğun cips tüketmemesine dikkat ediyor ama baba bu durumu dikkate almıyorsa çocuk arada kalır. Cipsin iyi veya kötü bir şey olduğunu algılayamaz. Kısacası anne ve baba aynı hareketleri ve tavırları sergilemelidir.
  • Aile sofrasına oturduğunuzda yemeklerden herhangi birini sevmediğinizi ya da yedikten sonra tadının kötü olduğunu ve tüketmek istemediğinizi çocuğun yanında söylememelisiniz. Çocuklar taklit döneminde olduğu için bu gibi konulardan hemen etkilenirler.
  • Çocuk besini tükettiğinde sevmediyse bu konuda çok ısrarcı ve zorlayıcı olmamalısınız. Onun yerine farklı zamanlarda aynı besini farklı pişirme teknikleri ile çocuğa yedirebilirsiniz. Eğer bu taktikler işe yaramadıysa çocuğun tüketmek istemediği besin ile aynı besleyici değere sahip farklı alternatif besinler bulabilirsiniz.
  • Yemeğe yakın saatlerde atıştırmalık vermemeli, yemek bitmeden masadan kalkılmayacağı öğretilmeli, çocuk yemeği yediği için veya yemediği için ödüllendirilip cezalandırılmamalıdır.
  • Çocuğun yaşam boyu doğru beslenmesini sağlamak istiyorsanız beslenme saatlerini çocuk için mutsuz hale getirmeyin. Besinlerin yararını öğretin, beraber mutfağa girin, beraber sofra hazırlayın ve bu konularda çocuk beceremez demeyin. Siz ebeveynler sabırlı tutarlı ve kararlı olduğunuzda çocuk için en doğrusunu yapmış olacaksınız.

Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri Nelerdir?

Beslenme bilincinin çocukluk çağında başlaması sağlıklı bir gelecek için en güzel yatırımdır. Çocukluk döneminde sağlıklı beslenmek adına;

  • Fazla sıvı tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü bu durum katı besin tüketimini arttırır. Örneği süt çok yararlıdır ama fazla tüketimi doğru değildir. Aynı şekilde meyve suları ve çorbada bu gruba dahildir.
  • Kahvaltı yapma alışkanlığı çocuğa kazandırılmalıdır. Yumurta gibi iyi protein kaynakları kahvaltılarda kullanılmalıdır. Hatta sadece kahvaltıda kullanmakla kalmayıp salataların veya sebze yemeklerinin içine katılması yemeklerin besin değerini arttırır.
  • Farklı besin gruplarının yer aldığı tabaklar hazırlanmalı ve öğünler bu şekilde tüketilmelidir. Farklı besin gruplarından kastımız süt ürünleri, et ürünleri, meyve-sebze ve son olarak tahıl ürünlerinin aynı anda tabakta bulunması dengeyi oluşturur.

Sıkça Sorulan Sorular

Sağlıklı beslenen bir çocuk gün içinde neler yemeli?

Süt ürünleri, et ürünleri, meyve-sebze ve son olarak tahıl ürünlerini her gün yeterli miktarda tüketmelidir.

Çocuklar hangi balıkları yiyemez?

Çocuklara dip balıkları önerilmez çünkü bu balıklar ağır metal içeriyor olabilir. Aynı şekilde konserve balıklarda önerilmez.

Çocuklar için yemek tavsiyeleri nelerdir?

Çocuklar her çeşit köfteyi iyi tüketirler. Spagetti gibi makarna haricinde diğer makarnalarda iyi bir seçim olabilir. Pilav da iyi bir seçenektir. Pilav yapılırken pirinç kavrulmamalıdır. Çünkü besin değeri düşer. Bunun yanında da içeriği zenginleştirilmedir. Örneğin domatesli, nohutlu pilav gibi…

Çocuğa komposto ve hoşaf verilmesi iyi midir?

Komposto veya hoşaf pişirilirken içeriğindeki vitaminlerde kayıplar olur. Sıvı oldukları için midede fazla hacim kaplarlar. Enerjileri de oldukça yüksektir. Çocuklara verilebilir ama sık sık kullanılmamalıdır.

Çocuğun iştahının azalması normal mi?

1-5 yaş aralığında çocukların iştahlarının azalması normaldir. Büyüme hızı yavaşladığı için besin alımı da yavaşlar.

 

Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
Anne Sütü

Mucizevi Anne Sütü Anne sütü, içeriği sayesinde bebeği yaşamın ilk yıllarında karşılaşabileceği tüm..

Devamını Oku >