İshalde Beslenme

İshal Nedir?

İshalde Beslenme, Bir insanın gün içinde normal dışkılamasından daha fazla sayıda dışkılaması ve bu dışkının sulu bir şekilde olması ile karakterize bir durumdur. İshal akut ishal veya kronik ishal şeklinde görülebilir. Akut ishal kronik ishale göre daha kısa sürer. İklim değişikliği, enfeksiyonlar, toksik maddeler, aşırı yorgunluk, besinlerin alerjik etkisi gibi etmenler akut ishale sebebiyet verebilir. Emilim bozuklukları, bazı safra- pankreas- böbrek hastalıkları da kronik ishale sebebiyet verebilir.

İshale sebep olan birçok etmen olmasına karşın en yaygın sebepleri genelde bakteriler, parazitler ve virüslerden kaynaklanır. Bu durumda ishalden korunabilmek adına günlük yaşamımızda bazı etmenlere dikkat etmeliyiz. Bu etmenlerden en önemlisi el yıkamaktır. Bizler kişisel sağlığımızı ve çevremizdeki insanların da sağlığını düşünüyorsak sık sık ellerimizi sabunla doğru şekilde yıkamalıyız.

İshalin Belirtileri Nelerdir?

İshal ile karakterize en önemli belirti dışkının sulu olmasıdır. Bunların yanında ishal görülen bireylerde ateş, mide bulantısı, karın ağrıları, çok hızlı bir şekilde gelen dışkılama hissi, halsizlik, kansızlık gibi durumlar da görülebilir. Akut ishal kısa süreli bir durum olduğundan sağlık açısından çok fazla sorun teşkil etmez. Fakat kronik ishal uzun sürdüğü için oluşturduğu etkiler vücut için oldukça olumsuz olabilir. Genelde kronik ishali olan bireylerin dışkıları incelenir ve dışkı tipine göre ne tür bir ishal geçirdiği saptanır. Örneğin dışkısında çok küçük besin parçaları var ise ince bağırsaktan kaynaklı bir ishal olduğu ya da dışkısı kanlı ve mukuslu ise kalın bağırsaktan kaynaklı bir ishal olduğu saptanır ve bu durumlara göre tedavi yönü çizilir.

İshalde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İshal beslenme ile de düzeltilebilir bir sorundur. Bunun için bilmemiz gereken birkaç bilgiyi sizler için sıralayacak olursak;

  • İshal sorunu yaşayan bireyler gün içinde sık sık sulu dışkılama yaptıkları için oldukça fazla su ve elektrolit kaybı yaşarlar. O halde ishalde beslenme denildiğinde yapılacak ilk adım kaybedilen su ve elektrolitleri yerine koymak olacaktır. Bol miktarda su ve elektrolit içeren sıvıların tüketimi önerilir. Bunlar ayran ve bazı meyve suları (nar, havuç, elma, şeftali) olabilir. Özellikle önerdiğimiz nar, elma, şeftali, havuç meyvelerini kullanma sebebimiz, bu meyvelerin su tutucu özelliklerinin olmasından kaynaklanır.
  • İshalde beslenmede bir diğer hedefimiz bağırsak hareketlerini azaltmaktır. Bunun için ishalde beslenmede posalı besinlerin tüketimi azaltmaları istenir. Çünkü posa bağırsak hareketlerini artırıp daha çok dışkılamaya neden olur. Posa vücut sağlığımız için oldukça faydalıdır. Özellikle zayıflama diyetlerinde önerilir fakat ishalde kullanımı doğru değildir. İshalde beslenmede posa az verildiği için dışkının bağırsaklardan geçişi yavaşlar. Bu durumda tedaviyi olumlu yöne çevirir.
  • Yeterli ve dengeli beslenme ishalde beslenmede de önemli bir konudur. Kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanmalıdır. Bunun yanında yeterli enerji alması da önemlidir. Sadece yağ miktarında biraz azalmaya gidilmesi gerekir. Çünkü yağ bağırsakta bulunan dışkı kütlesinin ilerlemesini kolaylaştırır. Bu durumda ishalde istediğimiz bir şey değildir.
  • Su tutucu yiyeceklerin ishalde beslenmede kullanılması tedavi için etkilidir. Örneğin patates, pirinç lapası gibi nişasta yönünden zengin besinler beslenmede kullanılabilir. Bunların yanında ishal etkisi yapan kayısı, incir, erik gibi meyvelerin tüketimi azaltılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Çok fazla sulu olan ishale ne iyi gelir?

Haşlanmış patates, havuç, kabuksuz elma, muz, pirinç lapası, yoğurt ishale iyi gelen besinlerdir.

İshalde tuzlu ayran yararlı olur mu?

İshali olan bireyler su ve elektrolit kaybı yaşadığı için tuzlu ayranın yararı olur. Gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

İshal kilo verdirir mi?

Evet kilo verdirir ama vücudunuzdaki su miktarını kaybettiğiniz için kilo kaybedersiniz. Bu durum sağlıklı değildir. Kilo verirken normalde yağ kütlenizden vermeniz doğru olur.

Muz ishal mi yapar kabız mı?

Muz kabız yapar. İçerisinde bol miktarda nişasta içerdiğinden kabız yapabilir.

İshal bulaşıcı mıdır?

Evet bulaşıcıdır. Bu nedenle kişisel hijyeninize çok dikkat etmelisiniz.

 

Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.

Diğer Yazılar