Gastrit Nedir? Gastrit Hastalarında Beslenme, Gastrit midenin iç yüzeyinde bulunan mukozanın iltiha..
Devamını Oku >Ülser Nedir? Ülser Hastalarında Beslenme, Sağlıklı bir insanın midesinde bulunan koruyucu ve saldır..
Devamını Oku >Gastrit Hastalarında Beslenme, Gastrit midenin iç yüzeyinde bulunan mukozanın iltihaplanması ile karakterize bir hastalıktır. Akut ya da kronik olarak görülebilir. Genel olarak her yaş grubunda en sık görülen akut gastrit formudur. Akut gastrit aniden başlar ama hızlıca tedavi edilebilir. Alkol, çay, kahve, x ışınlarının etkisi, besin zehirlenmeleri, enfeksiyon hastalıkları, hızlı yemek yeme gibi durumlar akut gastrite neden olabilir. Akut gastrit iyileştirilemez ve tedavisi yapılmaz ise kronik gastrite de dönüşebilir. Gastritin kronik hale gelmesi iyileşme sürecinde gerilemeye neden olur.
Gastrit insanlarda var olsa bile bazı kişilerde belirti göstermeyebilir. Belirti gösterdiğinde ise genel olarak karın bölgesinden gösterir. Çoğunlukla bu belirtiler yemek yenildikten sonra ortaya çıkar.
Gastriti olan bireylerin mideleri oldukça hassas olduğundan dolayı, bireyler öncelikle;
Aşağıda saydığımız uyarıcı besinler bazı gastritli bireyler için uyarıcı olmayabilir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik de gösterebilir. Özetle bu besinler ve bu besinlerin benzerlerinin gastritli bireylerin hassasiyetini iyice derinleştirebileceğini söyleyebiliriz.
Gastrit beslenme ile tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Gastrit hastalarında beslenmede belli başlı durumlara dikkat ederek midedeki oluşan durumun ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. Tedaviyi aksatmanın geri dönüştürülemez sorunlara yol açabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Sağlıcakla kalın.
Yemek yedikten sonra karnın üst kısmında meydana gelen şiddetli ve yakıcı ağrı veya hazımsızlık, gastritin en yaygın ve erken belirtisi olarak gösterilir.
Tedavi edilmezse uzun vadede; mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri veya mide kanseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Lifli besinler mide içinde olan hassasiyeti daha da derinleştirebilir. Tükettiğiniz besinlerin az lifli olmasına dikkat etmelisiniz.
Sigaranın birçok hastalığın temeli olması gibi Gastrit hastalığına da neden olabilir.
Diyetisyen eşliğinde uyarıcı olan besinler (kahve, çay, soğan, sarımsak, ekşi yoğurt, ketçap vb.) diyetten tamamen çıkarılır.
Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.