Karaciğer Hastalıklarında Beslenme

Karaciğer Hastalıklarında Beslenme

Karaciğer Yağlanmasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Karaciğer Hastalıklarında Beslenme

Karaciğer Hastalıklarında Beslenme, Kullanılan bazı ilaçlar, alkol, diyabet veya obezite gibi birçok faktör nedeniyle karaciğerde emilen yağlar birikir ve böylelikle karaciğerde bulunan yağ oranı normalin daha üstüne çıkar. Bu duruma karaciğer yağlanması denir. Karaciğer yağlanması olan bireylerde genellikle sarılık, ödem, ishal, kuru cilt gibi belirtiler oluşur. Peki bu bireyler beslenmelerinde nelere dikkat etmelidir dediğimizde sizler için birkaç maddeyle durumu özetleyecek olursak. Bunlar;

  • Birey şişmansa ilk hedefi zayıflamak olmalıdır.
  • Gün içinde aldığı yağ miktarını sınırlandırmalıdır. Yağda kızartma, kavurma, kaymak, krema, yağlı etler, yağlı kuruyemişler, yağlı hamur işleri, kuyruk yağı, iç yağı, sakatatlar gibi besinlerden uzak durması gerekir.
  • Gün içinde aldığı protein miktarını bir miktar artırmalıdır.
  • Proteini artırıp yağı azalttığı için kalan enerjisini de karbonhidratlardan karşılamalıdır.
  • Alkol alışkanlığı varsa kesinlikle bu alışkanlığından kurtulmalıdır.

Hepatit Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hepatit kanda, dokularda, deride bilirubinin birikmesi sonucunda gelişen bir hastalıktır.  Genel olarak gözlerde ve deride sararma ile kendini belli eder. Fakat bu durumun yanında kusma, iştahsızlık, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, ateş, kaşıntı gibi belirtilerde gösterebilir. 6 aydan daha az sürerse akut hepatit, 6 aydan daha uzun sürerse kronik hepatit diye iki ayrı türe ayrılır. Akut hepatit geçici bir durum olsa da kronik hepatit siroza ya da karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Hepatitli bir bireyde iyileşmek için beslenme oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken durumlar sırasıyla;

  • Vücutta oluşan su kaybını önlemek için bol sıvı alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Bulantı ve kusma belirtileri varsa günlük beslenmede yağ sınırlandırılmalıdır.
  • İştahsızlığın önüne geçmek için gün içinde az az sık sık beslenme yapılmalıdır.
  • Bolca vitamin ve mineral alınmalıdır.
  • Alkol, kızartma, kavurma, yağlı besinler tüketilmemelidir.

Siroz Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Siroz alkol, bazı hastalıklar, ilaçlar ve toksinler gibi faktörlere bağlı olarak gelişen ve karaciğerin yapısının bozulması ile karakterize bir hastalıktır. Sarılık, karaciğerde büyüme, kaşıntı, kusma, iştahsızlık, beyaz tırnak, deride örümcek şeklinde kırmızılık gibi belirtiler gösterebilir. Sirozda artan enerji ihtiyacı ve iştahsızlık ile görülen ağırlık kaybının önüne geçilmesi gerekir. Bu durumda beslenme tedavisi ile mümkündür. Sirozda beslenme denildiğinde bilinmesi gerekenler şunlardır;

  • Protein kaynağı olarak siroz hastaları hayvansal kaynaklı proteinlerden daha çok bitkisel kaynaklı proteinleri tercih etmelidir. Çünkü bitkisel kaynaklı proteinler karaciğer hasarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Yapılan bilimsel çalışmalara göre sütte bulunan kazein siroz hastalarında olumlu etkiler yaratmıştır. O nedenle yoğurt tüketilmesini tavsiye edebiliriz.
  • Kahve, çay, acı biber, çikolata, gaz yapan besinler sakıncalı olduğu için tüketilmemelidir.
  • Yağlı kuruyemişler, turşu gibi tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri kullanılmamalıdır.
  • Siroz hastaları gece öğünü tüketmelidir. Gün içinde az az sık sık beslenmelidir.
  • Alkol tüketiminden sakınılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelmez?

Yağda kızartma, kavurma, kaymak, krema, yağlı etler, yağlı kuruyemişler, yağlı hamur işleri, kuyruk yağı, iç yağı, sakatatlar gibi besinlerden uzak durması gerekir.

Karaciğeri güçlendirmek adına ne yapabiliriz?

Öncelikle alkolden uzak durmalıyız ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı edinmeliyiz.

Karaciğer hastası ne yememeli?

Alkol, kızartma, kavurma, yağlı besinler tüketilmemelidir.

Yoğurt karaciğere yararlı olur mu?

Laktoz, kazein ve prebiyotik içeriği nedeniyle karaciğere yararı olur.

Gece öğünü siroza iyi gelir mi?

Siroz hastalarının açlığa toleransı düşük olduğundan dolayı geceleri karbonhidrattan zengin öğün tüketmek hastalara iyi gelir. Gece boyu uyuyacağı için birey uyandığında kan şekeri düşmesin diye yapılır.

 

Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.

Diğer Yazılar