Diyabet Nedir?
Diyabet Hastalarında Beslenme
Diyabet Hastalarında Beslenme, Diyabet vücudumuzda kan şekeri dengesini sağlayan insülin hormonunun, pankreastan salgılanamaması veya salgısının az olması ile karakterize bir durumdur. İnsülin hormonu da vücudumuza giren glukozun organlarımızda ve hücrelerimizde enerji bakımından kullanımını sağlar. Diyabetli bireylerde de insülinin yetersiz olmasından kaynaklı kanda bulunan glukoz yeterince kullanılamaz ve orada birikir. Bu nedenle de kan şekeri yükselir. Yaşam boyu süren bu hastalığın kalıcı bir çözümü günümüzde halen daha bulunamamaktadır. Kalıcı bir çözümü olmasa da belirli ilaç ve insülin tedavileri yapılır. Fakat şunu bilmeliyiz ki bu hastalığın seyrinin pozitif yönde ilerleyebilmesi adına beslenme tedavisi çok kritik bir rol oynar. Bunun için bireyler yaşam boyu hastalıkları adına doğru beslenmeyi halk arasında dolaşan bilgilerden değil diyetisyenlerinden bizzat öğrenmeleri gerekir.
Diyabetlilerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Diyabetik bireyin kan şekeri yüksek olduğundan beslenmesinde ki temel hedefi kan şekeri düzeyini normal ya da normale çok yakın aralıklarda tutmak olmalıdır. Kan şekerini normal sınırlarda tutabilmek için belirli birkaç yöntem vardır ;
- Bunlardan ilki yediğimiz besinlerin glisemik indeks değerlerine dikkat etmek olacaktır. Glisemik indeks kavramını sizler için kısaca özetleyecek olursak bir besinin kan şekerini yükseltme hızı diyebiliriz. Örneğin beyaz ekmek yenildiğinde kan şekeri bir anda yükseliş gösterir. O halde beyaz ekmeğe glisemik indeksi yüksek besin diyebiliriz. Aynı şekilde kepekli ekmek kan şekerini yavaşça yükselttiği için glisemik indeksi düşük besin diyebiliriz. Bu nedenle de diyabetli bireyler beslenme programlarında glisemik indeksi düşük besinlere yer vermelidir.
- Kan şekerine etki eden diğer bir yöntemde beslenme programında posadan zengin besinlerin kullanılmasıdır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre posanın kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.
- Öğünleri tüketirken yavaş yavaş yeme sindirim ve emilimi yavaşlatacağından glisemik indeksi düşürebilir.
- Bunların yanı sıra az az sık sık beslenme kan şekeri açısından büyük önem taşır. Diyabetli bireylerin günde en az 5 öğün olacak şekilde beslenmeleri sağlıkları açısından daha yararlı olacaktır.
Hangi besinlerden uzak durmalı?
Diyabetli bireyler glisemik indeksi yüksek olan besinlerden diyetisyenin kontrolünde belli miktarda alırlar ya da tamamen uzak dururlar. Peki bu besinlere birkaç örnek verecek olursak;
- Beyaz ekmek
- Pirinç
- Patates
- Karpuz
- Havuç
- Bal
- Bira
- Fanta
Hangi besinlere yer vermeli?
Glisemik indeksi yüksek olan besinlerden uzak durduğumuz gibi glisemik indeksi düşük besinlere rahatça beslenmemizde yer verebiliriz. Peki bunlar nelerdir;
- Et ve et ürünleri
- Yeşil Sebzeler
- Domates
- Soğan
- Sarımsak
- Mantar
- Yeşil Elma
- Turunçgiller
Diyabet hastalarında beslenme nasıl olmalı sorusunu sizler için özetle cevaplamaya çalıştık. Unutmayın ki diyabet ölümcül bir hastalık değildir. Sadece uygun beslenme ve fiziksel aktivite ile beraber değerlerinizi normal sınırlar arasında tutabilirsiniz. Kendi sağlığınız her şeyden önde gelir ve yediğiniz her besininin vücudunuza bir zararı olmaz sanmayın. Her etkiye bir tepki olur. Bu bilinçle sizlerde doğru beslenme alışkanlığı edinip yaşam standartlarınızı üst düzeylere taşıyabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…
Diyabet Hastalarında Beslenme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diyabet hastalığının belirtileri nelerdir?
Ağız kuruluğu, sürekli su içme isteği, sık idrara çıkma, sık sık acıkma ve yaraların geç iyileşmesi gibi örnekler verilebilir.
Diyabet ve Şeker hastalığı aynı mıdır?
İkisi de aynı hastalıktır. Diyabet hastalığı halk dilinde Şeker hastalığı olarak bilinmektedir.
Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet arasındaki fark nedir?
Tip 1 Diyabetin yaşam tarzıyla ilgisi yoktur. Otoimmün bir hastalıktır. Çoğunlukla çocuklarda ve gençlerde görülür. Öte yandan Tip 2 Diyabet ise yaşam tarzıyla ilgilidir. Özellikle abdominal yağlanma gösteren erişkinlerde oran daha da yüksektir.
Gizli Şeker nedir?
Kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek fakat diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse, bu durumda kişi pre-diabetik yani gizli şeker hastası olarak tanımlanabilir. Gizli şeker Tip 2 diyabete aday olarak da adlandırılabilir.
Şekeri en çabuk ne düşürür?
Lifli gıdalar tüketmek, bol sıvı tüketmek, porsiyon kontrolünü sağlamak, kilomuzu normal sınırlara getirmek ve en önemlisi stresten uzak durmak.
Diyabetin genetik bir yatkınlığı var mıdır?
Evet, genetik faktörler diyabet riskini etkileyebilir. Ancak, yaşam tarzı faktörleri de önemli bir rol oynar.
Egzersiz diyabetli bireyler için neden önemlidir?
Egzersiz, kan şekerini düzenler, insülin duyarlılığını artırır ve genel sağlığı iyileştirir. Ancak, egzersiz öncesinde bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.