Gebelikte Beslenme Nedir?
Gebelikte Beslenme, Gebelik dönemine gelindiğinde hem annenin ihtiyaçlarını karşılamak hem de fetüsün büyüme ve gelişmesine destek olmak için beslenmeye karşı duyulan ihtiyaç artar. Bu nedenle hamile bir kadın bu dönemde doğru oranda kilo artışını sağlayabilmelidir. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki hamileyken kilo almamak doğru bir durum değildir. Tabi ki anne bu dönemde kilo alacaktır. Önemli olan kilo alma durumunu abartmamaktır.
Gebelik süresince annenin aldığı kiloların doğacak bebeğin kilosuyla doğrusal bir ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde fetüsün sağlığı da annenin sağlığıyla direkt ilişkilidir diyebiliriz. Bu durumda annenin sağlığı da gebelik öncesinde ki beslenmesi ve gebelik döneminde ki beslenmesine bağlıdır.
Gebelikte Yetersiz Beslenmenin Etkileri Nelerdir?
Annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi ile bebekte bazı istenmeyen durumlar görülebilir. Bunlar;
- Erken doğum
- Ölü doğum
- Düşük doğum ağırlıklı bebek
- Bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek
Aynı şekilde gebelik döneminde doğru olmayan beslenme şekilleri annede de bir takım sorunlara yol açabilir. Bunlar;
- Anemi
- Folik asit yetersizliği
- Kemik dokusu harabiyeti
Gebelikte Ağırlık Kazanımı Nasıl Olmalıdır?
Gebelik döneminde alınması önerilen ağırlık aslında annenin gebe olmadan önceki ağırlığına bağlıdır. Eğer anne gebe kalmadan önce;
- Zayıfsa 12-18 kg artış gösterebilir.
- Normalse 11-16 kg artış gösterebilir.
- Fazla kilolu ise 7-11 kg artış gösterebilir.
- Obez ise 5-9 kg artış gösterebilir.
Yukarıda önerdiğimiz miktarlar sadece tekil gebelik yaşayan anneler için geçerlidir. İkiz ve Çoğul gebeliklerde durum daha farklıdır.
Gebelikte Beslenmede Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bebeğin doğumdan önceki dönemde tek besin kaynağı annesidir. Bu nedenle annenin yediği her şeyin bebeğe bir şekilde etkisi olur. Bu durumda aşağıda gördüğünüz durumlara hamile anneler oldukça dikkat etmelidir.
- Tuz tüketimini azaltmalı ve aldığı tuzunda iyotlu tuz olmasına dikkat etmelidir.
- Paketli gıdalar ve hazır işlenmiş ürünleri tüketmemeye özen göstermelidir.
- Günlük 8-10 bardak su tüketimi önerilmektedir.
- Çiğ et içeren hiçbir ürün tüketmemelidir.
- Meyve sebzeleri özenle yıkayarak tüketmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hamileyken hangi bitki çaylarını tüketebilirim?
Ihlamur, kuşburnu, nane, turunçgillerden oluşan çaylar güvenli sayılır fakat gün içinde ki tüketimi1 kupayı aşmamalıdır.
Bulantı ve kusmayı azaltabilecek yiyecekler nelerdir?
Yulaflı bisküviler, çorba, haşlanmış patates, meyve salataları, sütle kahvaltılık gevrekler, sütlü içecekler
Hamileyken oluşan diyabet doğumdan sonra geçer mi?
Gebelikten önce diyabeti olmayan kişilerin doğumdan sonra diyabeti geçer.
Hamileyken balık tüketemiyorum ne yapmalıyım?
Doktara başvurup omega-3 takviyesi almanız gerekir.
Hamileyken kahve içebilir miyim?
Yüksek dozda alınan kafein erken doğuma sebep olabilir. O nedenle günlük kafein tüketiminiz 200 mg’ı aşmamalıdır.
Gebelikte hangi yiyeceklerden kaçınmalıyım?
Gebelikte bazı yiyeceklerden kaçınmak önemlidir çünkü bebeğin sağlığını etkileyebilirler. Ham, çiğ veya az pişmiş etlerden, çiğ deniz ürünlerinden, pastörize edilmemiş süt ürünlerinden, çiğ yumurtalardan, çiğ veya az pişmiş balıklardan, kafein ve alkol içeren içeceklerden, ve çiğ veya yarı pişmiş hayvansal ürünlerden kaçınılmalıdır.
Hangi besinler gebelikte daha önemlidir?
Gebelikte bazı besin öğeleri daha önemlidir çünkü bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan besinleri sağlarlar. Bu besinler arasında folik asit, demir, kalsiyum, protein, omega-3 yağ asitleri ve D vitamini bulunur. Gebelikte multivitamin veya gebelik vitaminleri almak, eksiklikleri önlemek için de önemlidir.
Gebelikte sıvı alımı ne kadar önemlidir?
Gebelikte yeterli sıvı alımı önemlidir çünkü vücutta kan hacmi artar ve idrar üretimi artar. Bu nedenle, günde en az 8 ila 10 bardak su içmek önemlidir. Suyun yanı sıra, sıvı alımını artırmak için taze meyve suları, süt, bitki çayları ve çorba gibi sıvı içecekler de tercih edilebilir.
Gebelikte kabızlık nasıl önlenir?
Gebelikte kabızlık sık görülen bir sorundur ve lifli gıdalar tüketerek ve yeterli miktarda su içerek önlenmeye çalışılabilir. Lifli gıdalar arasında tam tahıllar, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller ve kepekli tahıllar bulunur. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak da kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
Gebelikte ne sıklıkla ve ne kadar beslenmeliyim?
Gebelikte düzenli ve dengeli öğünlerle beslenmek önemlidir. Genellikle, günde üç ana öğün ve iki ara öğün tüketmek önerilir. Ayrıca, açlık hissettiğinizde veya ihtiyacınız olduğunda atıştırmalık bir şeyler yemek önemlidir. Öğünlerde protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lif ve vitamin ve mineraller açısından zengin yiyecekleri içeren bir beslenme planı idealdir.
Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.