Kanser Nedir?
Kanser Hastalarında Beslenme, Vücudumuzda bulunan hücrelerin belirli bir bölünebilme yeteneği vardır. Bölünebilme yeteneği olan bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Uzun yıllar önce hayatımıza giren kanser hastalığına günümüzde, eskiye nazaran daha çok rastlamaktayız. Bilim insanlarının da dediği gibi kanser hastalığının temel sebebinin aslında yaşam tarzımızın çok değişmesinden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Hayatımıza giren teknolojik ürünler, çevre kirliliği, radyasyon, yapay besinler gibi örnekler yeni yeni hastalıklarla baş etmemize yol açmıştır. Kanser hastalığı da bu hastalıklardan biridir. Ne kadar zor bir hastalık gibi görünse de teknolojinin gelişmesi ve hastalığa karşı üretilen bazı çözümlere ek olarak erken teşhis, beslenme ve yaşam tarzımızın değişikliği ile hastalıkla kolayca başa çıkabileceğinizi unutmayınız.
Kanser Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kanser hastalarının çoğu aldığı tedaviler yüzünden bitkin, iştahsız ve zayıf gözükürler. Fakat kanser hastalığını yenebilmek adına vücudun çok daha güçlü durması gerekir. Bu nedenle beslenme bu hastalarda kullanılan çok etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Beslenme ile yaşam süresi ve yaşam kalitesi büyük oranda değişebilir. Teşhis koyulduğu ilk andan itibaren doktor ve diyetisyen ile beraber multidisipliner yaklaşımla tedaviye başlanmalıdır. Bu şekilde yapılan bir tedavi hasta açısından çok daha etkili olacaktır.
Dengeli beslenme her insan açısından önemli olduğu gibi kanser hastalarının beslenmesinde de oldukça önemlidir. Dengeli beslenmeden kastımız tabakta bulunan yemeğin doğru oranda karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin-mineral içermesidir. Tabakta dengeye dikkat ettiğimiz gibi aldığımız besin türünün kalitesine de önem vermeliyiz. Kanser hastası beslenmesinde karbonhidrat kaynağı olarak kompleks karbonhidrat dediğimiz tam tahıllar ve kurubaklagiller tercih etmelidir. Protein kaynağı olarak da kaliteli olduğu için hayvansal protein kaynaklarını tercih etmelidir. Örneğin, et, yumurta vb. Aynı şekilde yağ kaynağını sınırlandırmalı ve aldığı yağları da dikkatle seçmelidir. Doymuş yağ ve trans yağlardan sakınmalı bunların yerine zeytinyağı gibi daha sağlıklı yağları kullanmalıdır.
Kemoterapi sürecinde nelere dikkat edilmelidir?
Vitaminler ve mineraller kanser hastalarının beslenmesinde önemli bir yer tutar. Çünkü bazı vitaminler ve minerallerin yapılan bilimsel çalışmalar ışığında kanserin önlenmesinde etkili olduğu ya da koruyucu etki gösterdiği görülmüştür. Aynı zamanda kanser hastası kemoterapi gibi vücudunun direncine olumsuz etki eden tedavi yöntemlerini aldığı için vitamin ve minerallerin kaynağı olan sebze ve meyveleri vücudunun direncini artırmak amacıyla günde en az 3-4 porsiyon şeklinde tüketmelidir. Bunların yanında posalı besinlere de beslenmesinde bolca yer vermelidir.
Kemoterapi süreci vücudun direncine etki gösterdiği gibi besin alımında azalmaya yani iştahsızlığa da yol açabilir. Bu durumda hastaların yapması gereken az az ve sık sık beslenmektir. Bu şekilde uygulanan bir beslenme programı hastanın daha fazla besin almasına yardımcı olur. Böylelikle hastanın kilosu normal seviyelerde tutulabilir. Bunlara ek olarak gün içerisinde alınan su miktarına da sağlık açısından önem ve özen gösterilmelidir.
Kanserden korunmak için neler yapabiliriz?
Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzını benimsediğimizde kanser gibi önemli ve büyük sorunların önüne geçebileceğimizi unutmayın. Peki bu konu hakkında neler yapabiliriz;
- İşlenmiş et ürünleri (salam,sosis vb) tüketmeyelim
- Alkol ve sigaradan uzak duralım
- Besinlere uygun pişirme yöntemleri seçelim ( Kızartma yerine haşlama)
- Besinleri uygun koşullarda küf oluşturmayacak şekilde saklayalım
- Kilo dengemizi koruyalım
- Gün içinde hareketsiz kalmayalım
- Şeker düzeyi yüksek ürünleri tüketmeyelim
- Tuz tüketimimize dikkat edelim
- Trans yağ içeren paketli ürünleri tüketmeyelim
- Dengeli tabak oluşturalım
- Posalı besinlere beslenmemizde bolca yer verelim
- Daha az yağ kullanmaya dikkat edelim
Yaşamın bizlere getirdiği değişiklikler ve birçok etmen kanser hastalığının sebebi olabilir. Bizler için önemli olan bu hastalığa yakalanmamaktır. Kanser hastalarında beslenme ne kadar spesifik bir konu olsa da temel olan her şeyi sizlere anlattık. İleride pişman olmamak için beslenmenin ve fiziksel aktivitenin ne kadar ciddi bir durum olduğunun farkına varmalıyız. Her şey çok geç olmadan önlemlerimizi alıp hayata ve bütün zorluklara karşı çıkabileceğimizi unutmayın ve sağlıcakla kalın…
Sıkça Sorulan Sorular
İştahsız Kanser Hastasına ne iyi gelir?
Az az sık sık beslenme yapılmalıdır. Bu tip hastalara sevdikleri besinler verilmeli ve kilo dengesi korunmaya çalışılmalıdır.
Nötropenik Diyet nedir?
Daha çok bağışıklık sistemi zayıflamış kanser hastalarına uygulanır. Yenilen besinlerde bulunan mikroorganizmaların sayılarının azaltılmasına yardımcı olmak için uygulan bir beslenme şeklidir.
Nötropenik Diyette ne yenir?
Pişmiş sebze, kalın kabuklu meyveler, konserve meyve ve paketli meyve suları ve paketli roll ekmekler tercih edilebilir.
Kemoterapi sonrası mide bulantısına ne iyi gelir?
Soğuk besinler tercih edilmeli, sıvı ve yumuşak bir diyet uygulanmalı ve az az sık sık beslenme esas alınmalıdır.
Kemoterapi sonrası ağızda oluşan metalik tada ne iyi gelir?
Hafif naneli sakız veya şekerlemeler tüketmek ve bol su içmek o tadın gitmesine yardımcı olacaktır.
Detaylı Bilgi ve Sorularınız için Bana E-mail Yoluyla Ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Beni Instagram Adresimden Takip Edebilirsiniz.